STOWARZYSZENIE ELEKTRYKÓW POLSKICH ODDZIAŁ KALISKI
Oddział Kaliski SEP wspólnie z Wielkopolską Okręgową Izbą Inżynierów Budownictwa w Poznaniu zorganizował w dniu 4 października 2013 r. seminarium szkoleniowe nt. „Badania i pomiary urządzeń elektrycznych, aspekty prawne, technika pomiaru oraz błędy pomiarowe”. Wykładowcą był mgr inż. Fryderyk Łasak, posiadający bogate doświadczenie w zakresie badań i usług pomiarowych, które zdobył pracując w Centralnym Ośrodku Badawczo-Rozwojowym „Elektromontaż” Warszawa, później Kraków. Obecnie prowadząc własną działalność jako Zakład Badań Elektrycznych „El-Fred” wykonuje badania i pomiary instalacji elektrycznych, monitorując uważnie przepisy w tym zakresie. Opracowuje i wygłasza referaty związane z ochroną przeciwporażeniową, wykonywaniem pomiarów ochronnych, przygotowuje elektryków do egzaminów na grupę kwalifikacyjną.
Fot. 1 Powitanie uczestników spotkania przez Prezesa Kol. Zenona Zgardę
Fot. 2 Seminarium szkoleniowe - Mgr inż. Fryderyk Łasak
Szczegółowo odniósł się do aktualnych norm w zakresie pomiarów urządzeń i instalacji elektrycznych oraz do najczęściej popełnianych błędów przy wykonywaniu tych pomiarów.
Sala
wykładowa „Inkubatora przedsiębiorczości” w Kaliszu wypełniona była w pełni
(około 80 osób), a uczestnikami byli, podobnie jak na poprzednich wykładach
członkowie SEP-u, Wielkopolskiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa w
Poznaniu, tj.: projektanci, inspektorzy nadzoru, kierownicy budów, pracownicy z
eksploatacji energetyki zawodowej oraz młodzi adepci zawodu inżyniera elektryka,
zatrudnieni w firmach z południowej wielkopolski (Kalisz, Ostrów, Kępno,
Jarocin, Konin, Turek, Słupca).
Fot. 3 Uczestnicy seminarium
Uczestnicy z
dużym zainteresowaniem i aktywnością wysłuchali wykładu, z uznaniem odnieśli się
do sposobu przekazania treści merytorycznych oraz nawiązania bezpośredniego
kontaktu ze słuchaczami podczas wykładu jak i w trakcie przerw.
W trakcie przerwy bardzo obszernego wykładu nie zabrakło gorących dyskusji. W trakcie tych rozmów uczestnicy seminarium posiłkowali się kawą lub herbatą przegryzając słodkimi przysmakami.