STOWARZYSZENIE ELEKTRYKÓW POLSKICH ODDZIAŁ KALISKI
Oddział Kaliski SEP wspólnie z Wielkopolską Okręgową Izbą Inżynierów Budownictwa w Poznaniu zorganizował w dniu 21 października 2016 r. seminarium szkoleniowe nt. "Ochrona odgromowa linii elektroenergetycznych”.
Zakres tematyczny szkolenia obejmował: „Ochronę odgromową linii elektroenergetycznych. Ochronę odgromową obiektów zagrożonych wybuchem. Wymagania dla projektowania instalacji odgromowych – LPS i ich konserwację”.
Fot. 1 Powitanie uczestników spotkania przez Prezesa Kol. Zenona Zgardę
Wykładowcą był prof. dr inż. Marek Łoboda – Adiunkt Zakładu Wysokich Napięć i Kompatybilności Elektromagnetycznej Politechniki Warszawskiej. Wiceprzewodniczący Polskiego Komitetu Ochrony Odgromowej.
Fot. 2 Seminarium szkoleniowe - prof. dr inż. Marek Łoboda
Fot. 3 Seminarium szkoleniowe - prof. dr inż. Marek Łoboda
Scharakteryzował wyładowania atmosferyczne oraz zagrożenia piorunowe linii elektro- energetycznych. Omówił podstawowe zasady ochrony odgromowej linii elektroenergetycz- nych.
Omówił ochronę odgromową obiektów zagrożonych wybuchem oraz wymagania dla projektowania instalacji odgromowych – LPS i ich konserwację i sprawdzenia w obiektach zagrożonych wybuchem.
Fot. 4 Uczestnicy seminarium
Fot. 5 Uczestnicy seminarium
Uczestnikami byli, podobnie jak na poprzednich wykładach członkowie SEP-u, Wielkopolskiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa w Poznaniu, tj.: projektanci, inspektorzy nadzoru, kierownicy budów, pracownicy z eksploatacji energetyki zawodowej oraz młodzi adepci zawodu inżyniera elektryka, zatrudnieni w firmach z południowej wielkopolski (Kalisz, Ostrów, Kępno, Krotoszyn ,Jarocin, Konin, Turek i Słupca).
Uczestnicy z dużym zainteresowaniem i aktywnością wysłuchali wykładu, z uznaniem odnieśli się do sposobu przekazania treści merytorycznych oraz nawiązania bezpośredniego kontaktu ze słuchaczami podczas wykładu jak i w trakcie przerw.
W trakcie przerwy bardzo obszernego wykładu nie zabrakło gorących dyskusji. W trakcie tych rozmów uczestnicy seminarium posiłkowali się kawą lub herbatą przegryzając słodkimi przysmakami.