***



STOWARZYSZENIE ELEKTRYKÓW POLSKICH ODDZIAŁ KALISKI



Oddział Kaliski SEP wspólnie z Wielkopolską Okręgową Izbą Inżynierów Budownictwa w Poznaniu zorganizował w dniu 3 października 2014 r. seminarium szkoleniowe nt. „Instalacje elektryczne w strefach zagrożonych wybuchem”. Wykładowcą był - Redaktor Naczelny miesięcznika „Elektro.Info” mgr inż. Julian Wiatr - absolwent Wydziału Elektroniki Wojskowej Akademii Technicznej oraz Wydziału Elektrycznego Politechniki Warszawskiej. Ponadto jest absolwentem studiów podyplomowych o specjalności między innymi „Teoria i technika ochrony przeciwporażeniowej” oraz „Bezpieczeństwo Budowli”. Jest autorem lub współautorem wielu artykułów poświęconych zasilaniu obiektów budowlanych oraz kilku publikacji książkowych z tego zakresu.

Fot. 1 Powitanie uczestników spotkania przez Prezesa Kol. Zenona Zgardę

Fot. 2 Seminarium szkoleniowe - mgr inż. Julian Wiatr

Omówił podstawowe regulacje w przypadku zagrożeń wybuchem. Scharakteryzował wymagania stawiane dla instalacji elektrycznych w pomieszczeniach zagrożonych wybuchem. Omówił wymagania dotyczące wentylacji pomieszczeń z akumulatorami stosowanymi w układach zasilania gwarantowanego.

Sala wykładowa „Inkubatora przedsiębiorczości” w Kaliszu wypełniona była w pełni (około 60 osób), a uczestnikami byli członkowie SEP-u, Wielkopolskiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa w Poznaniu, tj.: projektanci, inspektorzy nadzoru, kierownicy budów, pracownicy z eksploatacji energetyki zawodowej oraz młodzi adepci zawodu inżyniera elektryka, zatrudnieni w firmach z południowej wielkopolski (Kalisz, Ostrów, Kępno, Jarocin, Konin, Turek, Słupca ).

Fot. 3 Uczestnicy seminarium

Uczestnicy z dużym zainteresowaniem i aktywnością wysłuchali wykładu, z uznaniem odnieśli się do sposobu przekazania treści merytorycznych oraz nawiązania bezpośredniego kontaktu ze słuchaczami podczas wykładu jak i w trakcie przerw.

W trakcie przerwy bardzo obszernego wykładu nie zabrakło gorących dyskusji. W trakcie tych rozmów uczestnicy seminarium posiłkowali się kawą lub herbatą przegryzając słodkimi przysmakami.




SEP